Ryby to ważny element zdrowej diety. Łosoś bogaty w kwasy omega-3 to jedna z najbardziej wartościowych ryb. Warto włączyć go do swojej codziennej diety zarówno w formie świeżej, jak i wędzonej. Bohaterem dzisiejszego artykułu jest łosoś wędzony, który świetnie nadaje się do przygotowania zdrowego i szybkiego obiadu.
Kliknij obserwuj Lubartów24 na Google Wiadomości
Wędzenie to sposób na przedłużenie przydatności ryby do spożycia i jest metodą w pełni bezpieczną dla zdrowia człowieka. Proces wędzenia odbywa się na zimno (poniżej 30°C) lub na gorąco (powyżej 60°C). Wybór między łososiem wędzonym na zimno a łososiem wędzonym na gorąco zależy przede wszystkim od naszych preferencji smakowych.
Sięgając po wędzonego łososia, ostrożność powinny zachować przede wszystkim kobiety w ciąży. Lepszym wyborem jest dla nich łosoś wędzony na gorąco, który jest bezpieczniejszy pod względem mikrobiologicznym. Wędzenie nie ma dużego wpływu na zawartość kwasów tłuszczowych. W łososiu wędzonym na zimno jest minimalnie więcej kwasów omega-3 niż w tym wędzonym na gorąco. Z obu rodzajów łososia wędzonego powinny zrezygnować osoby chore na nadciśnienie, ponieważ produkty te zawierają dużo soli. Jeśli masz prawidłowe ciśnienie tętnicze, łosoś wędzony będzie świetnym dodatkiem do Twojej diety.
Łosoś wędzony to doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych. Ryba ta stanowi bogactwo takich składników, jak:
Ze względu na korzystny skład łosoś wędzony pozytywnie oddziałuje na cały organizm. Zmniejsza stany zapalne i wzmacnia odporność. Wpływa też korzystnie na kondycję układu nerwowego. Zawarte w łososiu wędzonym kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na zmniejszenie poziomu "złego" cholesterolu i dzięki temu wspomagają serce i układ krążenia. Regularne spożywanie łososia wpływa również korzystnie na wzrok.
Łososia wędzonego najczęściej wykorzystujemy do przygotowania kanapek. Jest to świetny pomysł na wzbogacenie diety porcją kwasów omega-3 do swojej diety. Ale łosoś wędzony ma o wiele szersze zastosowanie, np. może stanowić dodatek do zdrowej sałatki. Świetnie smakuje w połączeniu z jajkiem, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Posiekaj łososia wędzonego i wymieszaj go z jogurtem, majonezem i szczypiorkiem, a otrzymasz świetną pastę do kanapek lub do faszerowania jajek. Możesz zastąpić nim surową rybę w sushi. I wreszcie, łosoś wędzony to również świetny dodatek do dań na ciepło np. makaronów, czy zapiekanek. Nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej, więc potrawy takie przygotowuje się błyskawicznie.
Wędzona ryba to idealny dodatek do makaronu ze szpinakiem - podkręca smak potrawy, a przy okazji wzbogaca ją o porcję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka. W daniu tym świetnie sprawdzi się makaron z łososiem i śmietaną rigatoni - kształt ten pochodzi z Rzymu. Są to rurki, przypominające penne, ale o szerszym przekroju i wyraźnie żłobkowanej powierzchni. Makaron rigatoni świetnie zatrzymuje śmietanowy sos na zewnętrznej oraz wewnętrznej stronie i doskonale komponuje się z kawałkami aromatycznego wędzonego łosia.
Składniki na 4 porcje:
Firma INSTAL-SERWIS LUBARTÓW zatrudni pracowników budowlanych oraz operatora koparki z doświadceniem
Remontujesz Jacka potrzebujesz! Mam do zaoferowania usługi takie jak: -glazura/terakota -malowanie -zabudowy karton gips -sufity podwieszane -drobna elektryka -tynki ozdobne...
Zapraszam do zapoznania się z ofertą wynajmu domu 130m2 (segment nr 8 - skrajny) w zabudowie szeregowej w cichej i spokojnej części Lubartowa (ul. Krańcowa). Nowoczesna energooszczędna... cena: 5000 zł
Oferujemy usługi dźwigowe na terenie miasta Lubartów, Lublin, jak również w okolicach do 100 km. Wysięg 43/59, udźwig do 55 ton. Wszystkie szczegóły ustalamy telefonicznie. Zapraszamy do...
Copyright © 2024 • Lubartow24.pl
e-mail: redakcja@lubartow24.pl · tel. 505 80 95 52
Dodawaj swoje teksty, zdjęcia i zapowiedzi wydarzeń. Dziel się swoimi informacjami i zgłaszaj nam tematy warte opisania.
Aby dodać ogłoszenie drobne wypełnij ten formularz