Jajka - zdrowy sposób na pożywne śniadanie
Jaja kurze są niesamowicie odżywcze i od dawna uważane za podstawę zdrowej diety. To dlatego, że zawierają znaczne ilości:
- łatwo przyswajalnego białka o pełnym profilu aminokwasowym (egzogennym);
- niezbędnych kwasów tłuszczowych;
- witamin A, D, E, K;
- wapnia;
- fosforu;
- cynku;
- żelaza;
- selenu.
Wszystkie te składniki pomagają w rozwoju mięśni, a także dostarczają energii. Do tego są doskonałym źródłem choliny, czyli składnika odpowiadającego za zdrowie mózgu - duże nasycenie organizmu tą witaminą wspomaga szybkość i intensywność procesów myślowych. Żółtko jest także dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny, które wpływają bezpośrednio na zdrowie oczu.
Omlet - dobre na słono i na słodko!
Prosty omlet, czyli placek jajeczny. Uniwersalne danie z rozbełtanych jaj kurzych, które jest proste w przygotowaniu, a jego największą zaletą jest możliwość dodania przeróżnych dodatków. Sprawdzi się o każdej porze dnia, chociaż najczęściej je się je porankiem!
Osoby kochające słodkości mogą wypełnić je świeżymi owocami, takimi jak borówki lub truskawki, a następnie polać syropem - świetnie sprawdza się w tym celu karmelowy oraz czekoladowy.
Porada dla tych, którzy szukają czegoś o słonym smaku: do omleta warto dodać bekon, pokrojoną w kostkę szynkę i świeżo starty ser. To połączenie zapamięta na długo każdy.
A może coś nietypowego? Omlety z lodami waniliowymi, prażonym bekonem w plastrach i malinami? Brzmi niezwykle i tak samo smakuje. To świetne połączenie słodkiego i słonego, które pomoże przełamać się kulinarnie i otworzy drogę do innych eksperymentów żywieniowych. Jest to jednak danie bardziej deserowe niż pasujące na śniadanie - lody są bardzo kaloryczne.
Szakszuka - ulepszona wersja jajecznicy
Szakszuka, czyli danie składające się z jajek ugotowanych/usmażonych w sosie z pomidorów, papryki chilli i cebuli. Zazwyczaj podaje się ją z chlebem tostowym lub pitą, której używa się do nakładania pysznego dania.
Tradycyjnie smaży się ją na żeliwnej patelni i przyprawia:
- kuminem;
- czosnkiem;
- papryką;
- pieprzem cayenne.
Co można do niej dodać? To na co ma się ochotę! Ser feta, oliwki, a nawet grzyby - wszystko znajdzie tam swoje miejsce. Największą zaletą tego dania jest to, że oprócz jaj do wykonania potrzebny jest tylko sos pomidorowy.
Jajka po benedyktyńsku - ich zrobienie wymaga odrobinę wprawy i umiejętności!
Połączenie dwóch muffinek, bekonu, jaja w koszulce i sosu holenderskiego. Brzmi pysznie? Bo tak właśnie smakuje! Niestety to danie wymaga odrobiny umiejętności - zrobienie jajek w koszulce sprawia wiele kłopotów początkującym.
Aby wyszły, dobrze jest użyć jajek, które zostały zniesione od 7 do 10 dni temu. Albo pójść na smakowitą łatwiznę i przyrządzić szakszukę lub proste omlety!
Nasz system wykrył, że Twoja przeglądarka najprawdopodobniej zablokowała wyświetlenie treści tego artykułu. Prosimy o wyłączenie w swojej przeglądarce dodatków takich jak AdBlock, uBlock itp dla tej strony. Dziękujemy.