Zapisz się do newslettera
Głównym punktem Pikniku z Produktem Polskim był konkurs kulinarny "Bitwa Regionów", w którym wzięły udział koła gospodyń wiejskich z terenu powiatu lubartowskiego. Do zmagań przystąpiły panie z kół gospodyń wiejskich z Brzeźnicy Leśnej, Gołębia, Górki Lubartowskiej, Jedlanki, Katarzyna i Wólki Rokickiej, które zaprezentowały dania kuchni regionalnej.
ZOBACZ » Polskie produkty na pikniku w Lubartowie
Komisja konkursowa w składzie: Agnieszka Adamska - ekspert kulinarny i restauratorka, Marek Jankowski - kierownik PT KRUS w Lubartowie i Henryk Drabik - z-ca kierownika BP Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa po wnikliwej ocenie zdecydowała:
- I miejsce: Łoboda z kaszą gryczaną po górecku - KGW z Górki Lubartowskiej
- II miejsce: Karczek faszerowany skąpany w galarecie - KGW w Brzeźnicy Leśnej
- III miejsce: Kaczka na perłowym puchu - KGW w Gołębiu
Nagrody i wyróżnienia wręczyła Starosta Lubartowski Ewa Zybała.
Do etapu wojewódzkiego "Bitwy Regionów" awansowały Panie z Górki Lubartowskiej.
Nasz system wykrył, że Twoja przeglądarka najprawdopodobniej zablokowała wyświetlenie treści tego artykułu. Prosimy o wyłączenie w swojej przeglądarce dodatków takich jak AdBlock, uBlock itp dla tej strony. Dziękujemy.