Jak przebiega naturalna fermentacja?
Fermentacja jest to proces, którego celem jest przekształcenie węglowodanów w alkohol czy też kwasy organiczne w warunkach beztlenowych. Do jego przebiegu potrzebna jest obecność mikroorganizmów - najczęściej bakterii lub drożdży.
Można wyróżnić kilka podstawowych rodzajów fermentacji, a wśród nich tą alkoholową. Ma ona miejsce wówczas, gdy kwas pirogronowy powstały w wyniku metabolizmu glukozy jest rozkładany przez bakterie w duecie z drożdżami. Tak powstaje dwutlenek węgla i etanol. Jest to rodzaj fermentacji wykorzystywany do produkcji m.in. piwa, wina czy też chleba.
Co ważne, jeśli chcemy przeprowadzić fermentację mlekową, to należy kontynuować tą alkoholową. Cząsteczki pirognoniuany z glikozy glukozowej można bowiem dalej fermentować.
Fermentacja mlekowa często wykorzystywana jest do wytwarzania takich produktów jak np. zakwas z buraków czy kimchi - znanego koreańskiego przysmaku, który przez niektórych porównywany jest do naszej rodzimej surówki z kapusty kiszonej.
Musisz wiedzieć, że spożywanie fermentowanej żywności może mieć bardzo korzystny wpływ na stan Twojego organizmu. Jest ona cennym źródłem korzystnych bakterii, które dołączają do tych, które zdążyły już skolonizować Twój układ trawiennych. To właśnie dzięki nim możesz skutecznie wspierać pracę jelit, od której w dużej mierze zależy prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Ponadto warto mieć na uwadze to, że proces fermentacji pozwala konserwować żywność, dlatego też jest ona zdatna do spożycia nie tylko zaraz po otwarciu opakowania. Wszystko dzięki zbawiennej działalności mikroorganizmów, które podczas naturalnej fermentacji wytwarzają kwas octowy, mlekowy, jak również alkohol. Często nazywane są one bio-konserwantami, a więc produkty fermentowane zachowują swoje cenne właściwości odżywcze, witaminy i minerały na dłużej.
Pamiętaj o tym, aby stawiać na te, które powstają poprzez naturalną fermentację. Niektórzy producenci stosują sztuczne dodatki, których celem jest przyspieszenie pracy bakterii i drożdży. Jest to jednak droga donikąd, ponieważ produkty nie mają okazji do tego, aby osiągnąć odpowiedni poziom właściwości odżywczych. Naturalna fermentacja - w zależności od tego, czy w grę wchodzi np. zakwas warzywny czy ocet owocowy - może trwać od kilku tygodni, do nawet kilku lat!
Fermentacja a probiotyki - jak działają na organizm?
Bakterie często powodują negatywne skojarzenia. Przywodzą na myśl mikroorganizmy, które wywołują w naszym organizmie rozwój infekcji czy też preparaty, które stosuje się podczas antybiotykoterapii. Musisz jednak wiedzieć, że nie wszystkie bakterie źle odbijają się na Twoim zdrowiu. Co więcej - istnieją takie, bez których Twój układ trawienny nie może prawidłowo funkcjonować.
W praktyce mowa o probiotykach, czyli żywych kulturach bakterii i drożdży, które podawane w odpowiednich ilościach wykazują pozytywny wpływ na organizm gospodarza. Wśród nich można wymienić bakterie z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium, które przyczyniają się do produkcji kwasu mlekowego. Ma on bardzo zbawienny wpływ na mikrobiotę jelitową, a więc jest kluczowy dla utrzymania prawidłowej pracy całego układu pokarmowego. Jak już wspomnieliśmy, zdrowie zaczyna się w jelitach, stąd też regularne spożywanie produktów bogatych w probiotyki pozwala kompleksowo zadbać o funkcje układu immunologicznego. Ponadto dzięki nim zmniejszysz stany zapalne w swoim organizmie, jak również ochronisz go przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych, w tym m.in. cukrzycy typu II.
Gdzie szukać bakterii kwasu mlekowego? Jak można się łatwo domyślić, ich bogatym źródłem są produkty mleczne. W Twoim codziennym jadłospisie nie powinno więc zabraknąć m.in. jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki czy mleka. Co ciekawe, żywe kultury bakterii probiotycznych znajdziesz również w kiszonkach. Na Twoim talerzu powinny zatem wylądować nie tylko specjały kuchni polskiej takie jak ogórki czy kapusta kiszona, ale także np. kimchi. Sięgnij również po zakwasy warzywne, które dodatkowo są skarbnicą wielu cennych witamin, minerałów i składników odżywczych.
Probiotyki - co jeść na zdrowe jelita?
Jednym z produktów bogatych w probiotyki naturalne jest zakwas z buraka. Stawiając na ten naturalny, bez sztucznych dodatków, konserwantów, wzmacniaczy smaku czy słodzików, dostarczasz swojemu organizmowi żywe kultury bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium (2,7 x 10? CFU/ml). Jego regularne spożywanie to bardzo krótka droga do poprawy trawienia, regulacji rytmu wypróżniania, jak również zmniejszenia stanów zapalnych. Ponadto jest cennym źródłem m.in. żelaza.
Sięgnij również po kimchi - przysmak kuchni koreańskiej, w którym znajdziesz kapustę pekińską, marchew, rzodkiew, paprykę i szereg innych warzyw. Dodaje się do nich mieszankę przypraw i odstawia na wiele tygodni do fermentacji. Podobnie jak zakwas buraczany, jest źródłem żywych kultur bakterii, które wspierają pracę jelit. Kimchi ponadto jest świetnym urozmaiceniem diety i może z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu porcji warzyw dziennie.
Nasz system wykrył, że Twoja przeglądarka najprawdopodobniej zablokowała wyświetlenie treści tego artykułu. Prosimy o wyłączenie w swojej przeglądarce dodatków takich jak AdBlock, uBlock itp dla tej strony. Dziękujemy.