Wędzenie to sposób na przedłużenie przydatności ryby do spożycia i jest metodą w pełni bezpieczną dla zdrowia człowieka. Proces wędzenia odbywa się na zimno (poniżej 30°C) lub na gorąco (powyżej 60°C). Wybór między łososiem wędzonym na zimno a łososiem wędzonym na gorąco zależy przede wszystkim od naszych preferencji smakowych.
Sięgając po wędzonego łososia, ostrożność powinny zachować przede wszystkim kobiety w ciąży. Lepszym wyborem jest dla nich łosoś wędzony na gorąco, który jest bezpieczniejszy pod względem mikrobiologicznym. Wędzenie nie ma dużego wpływu na zawartość kwasów tłuszczowych. W łososiu wędzonym na zimno jest minimalnie więcej kwasów omega-3 niż w tym wędzonym na gorąco. Z obu rodzajów łososia wędzonego powinny zrezygnować osoby chore na nadciśnienie, ponieważ produkty te zawierają dużo soli. Jeśli masz prawidłowe ciśnienie tętnicze, łosoś wędzony będzie świetnym dodatkiem do Twojej diety.
Łosoś wędzony to doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych. Ryba ta stanowi bogactwo takich składników, jak:
Ze względu na korzystny skład łosoś wędzony pozytywnie oddziałuje na cały organizm. Zmniejsza stany zapalne i wzmacnia odporność. Wpływa też korzystnie na kondycję układu nerwowego. Zawarte w łososiu wędzonym kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na zmniejszenie poziomu "złego" cholesterolu i dzięki temu wspomagają serce i układ krążenia. Regularne spożywanie łososia wpływa również korzystnie na wzrok.
Łososia wędzonego najczęściej wykorzystujemy do przygotowania kanapek. Jest to świetny pomysł na wzbogacenie diety porcją kwasów omega-3 do swojej diety. Ale łosoś wędzony ma o wiele szersze zastosowanie, np. może stanowić dodatek do zdrowej sałatki. Świetnie smakuje w połączeniu z jajkiem, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Posiekaj łososia wędzonego i wymieszaj go z jogurtem, majonezem i szczypiorkiem, a otrzymasz świetną pastę do kanapek lub do faszerowania jajek. Możesz zastąpić nim surową rybę w sushi. I wreszcie, łosoś wędzony to również świetny dodatek do dań na ciepło np. makaronów, czy zapiekanek. Nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej, więc potrawy takie przygotowuje się błyskawicznie.
Wędzona ryba to idealny dodatek do makaronu ze szpinakiem - podkręca smak potrawy, a przy okazji wzbogaca ją o porcję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka. W daniu tym świetnie sprawdzi się makaron z łososiem i śmietaną rigatoni - kształt ten pochodzi z Rzymu. Są to rurki, przypominające penne, ale o szerszym przekroju i wyraźnie żłobkowanej powierzchni. Makaron rigatoni świetnie zatrzymuje śmietanowy sos na zewnętrznej oraz wewnętrznej stronie i doskonale komponuje się z kawałkami aromatycznego wędzonego łosia.
Składniki na 4 porcje:
Oferuję usługi ogólno budowlane i remontowe w zakresie : - kompleksowe wykańczanie łazienek - układanie glazury / terakoty / panele / schody i tarasy granitowe - tynki / farby...
Fotobudka 360 to najmodniejsza forma imprezowej atrakcji w dobie TikToka, Facebooka oraz Instagrama. Spraw aby Twoi goście poczuli się wyjątkowo i wynieśli niezapomnianą pamiątkę w formie... cena: 1000 zł
Firma zajmująca się produkcją okien drewnianych zatrudni osobę na stanowisku stolarza. Nasze wymagania: doświadczenie na podobnym stanowisku wykształcenie jako stolarz (mile widziane)...
Zatrudnię kierowcę kat. B (bus) Umowa o pracę , pełny etat, w Lubartowie. Płaca 3.900,- -4.600,- brutto. Kontakt : 602 483 686 w godz. 8-16
Copyright © 2023 • Lubartow24.pl
e-mail: redakcja@lubartow24.pl · tel. 505 80 95 52