185 online
reklama Lubartów
11:42 · 3 grudnia 2022 przez K.M. Artykuł sponsorowany

Łosoś wędzony - przepisy na zdrowy obiad z łososiem

Ryby to ważny element zdrowej diety. Łosoś bogaty w kwasy omega-3 to jedna z najbardziej wartościowych ryb. Warto włączyć go do swojej codziennej diety zarówno w formie świeżej, jak i wędzonej. Bohaterem dzisiejszego artykułu jest łosoś wędzony, który świetnie nadaje się do przygotowania zdrowego i szybkiego obiadu.

reklama Lubartów
oferta reklamowa
oferta reklamowa

           Zapisz się do newslettera

Łosoś wędzony - na zimno czy na gorąco?

Wędzenie to sposób na przedłużenie przydatności ryby do spożycia i jest metodą w pełni bezpieczną dla zdrowia człowieka. Proces wędzenia odbywa się na zimno (poniżej 30°C) lub na gorąco (powyżej 60°C). Wybór między łososiem wędzonym na zimno a łososiem wędzonym na gorąco zależy przede wszystkim od naszych preferencji smakowych. 

Sięgając po wędzonego łososia, ostrożność powinny zachować przede wszystkim kobiety w ciąży. Lepszym wyborem jest dla nich łosoś wędzony na gorąco, który jest bezpieczniejszy pod względem mikrobiologicznym. Wędzenie nie ma dużego wpływu na zawartość kwasów tłuszczowych.   W łososiu wędzonym na zimno jest minimalnie więcej kwasów omega-3 niż w tym wędzonym na gorąco. Z obu rodzajów łososia wędzonego powinny zrezygnować osoby chore na nadciśnienie, ponieważ produkty te zawierają dużo soli. Jeśli masz prawidłowe ciśnienie tętnicze, łosoś wędzony będzie świetnym dodatkiem do Twojej diety.  

Wartości odżywcze łososia wędzonego

Łosoś wędzony to doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych. Ryba ta stanowi bogactwo takich składników, jak:

  • kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,
  • łatwo przyswajalne białko,
  • niezbędne egzogenne aminokwasy,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E),
  • witaminy z grupy B,
  • składniki mineralne (potas, wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, selen i jod).

Ze względu na korzystny skład łosoś wędzony pozytywnie oddziałuje na cały organizm. Zmniejsza stany zapalne i wzmacnia odporność. Wpływa też korzystnie na kondycję układu nerwowego. Zawarte w łososiu wędzonym kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na zmniejszenie poziomu "złego" cholesterolu i dzięki temu wspomagają serce i układ krążenia. Regularne spożywanie łososia wpływa również korzystnie na wzrok.

Jak przygotować łososia wędzonego?

Łososia wędzonego najczęściej wykorzystujemy do przygotowania kanapek. Jest to świetny pomysł na wzbogacenie diety porcją  kwasów omega-3 do swojej diety. Ale łosoś wędzony ma o wiele szersze zastosowanie, np. może stanowić dodatek do zdrowej sałatki. Świetnie smakuje w połączeniu z jajkiem, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Posiekaj łososia wędzonego i wymieszaj go z jogurtem, majonezem i szczypiorkiem, a otrzymasz świetną pastę do kanapek lub do faszerowania jajek. Możesz zastąpić nim surową rybę w sushi. I wreszcie, łosoś wędzony to również świetny dodatek do dań na ciepło np. makaronów, czy zapiekanek. Nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej, więc potrawy takie przygotowuje się błyskawicznie.

Makaron z łososiem wędzonym, szpinakiem i śmietaną - przepis

Wędzona ryba to idealny dodatek do makaronu ze szpinakiem - podkręca smak potrawy, a przy okazji wzbogaca ją o porcję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych  i pełnowartościowego białka. W daniu tym świetnie sprawdzi się makaron z łososiem i śmietaną rigatoni - kształt ten pochodzi z Rzymu. Są to rurki, przypominające penne, ale o szerszym przekroju i wyraźnie żłobkowanej powierzchni. Makaron rigatoni świetnie zatrzymuje śmietanowy sos na zewnętrznej oraz wewnętrznej stronie i doskonale komponuje się z kawałkami aromatycznego wędzonego łosia.
Składniki na 4 porcje:

  • łosoś wędzony na gorąco - 125 g;
  • makaron rigatoni - 200 g;
  • szalotka - 1 sztuka;
  • śmietana 36% - 200 ml;
  • masło - 50 g;
  • białe wino - 50 ml.
Sposób przygotowania:
Wstaw wodę na makaron, a w tym czasie zajmij się przygotowywaniem pozostałych elementów dania. Pokrój szalotkę w kostkę i podsmaż ją delikatnie na maśle. Uważaj, żeby jej nie przypalić. Podsmażaną szalotkę podlej winem, zredukuj je i dodaj śmietanę. W międzyczasie wrzuć makaron do garnka i ugotuj go w osolonej wodzie na półtwardo.
Gdy śmietana na szalotce zacznie się gotować, dodaj do niej kawałki łososia, które uprzednio delikatnie porwij na mniejsze części. Umyj szpinak, wrzuć go do szalotki, śmietany i łososia i całość delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Do sosu dodaj ugotowany makaron. Dopraw go do smaku, przełóż na talerz.

Nasz system wykrył, że Twoja przeglądarka najprawdopodobniej zablokowała wyświetlenie treści tego artykułu. Prosimy o wyłączenie w swojej przeglądarce dodatków takich jak AdBlock, uBlock itp dla tej strony. Dziękujemy.
NASZ NEWSLETTER
Zgłoś temat. Wyślij SMS: 505 80 95 52

Ogłoszenia

ogłoszenie specjalne w serwisie Lubartow24.pl
ogłoszenie specjalne w serwisie Lubartow24.pl

Ogłoszenia Lubartów

Oferuję usługi

Usługi remontowo - budowlane

Oferuję usługi ogólno budowlane i remontowe w zakresie : - kompleksowe wykańczanie łazienek - układanie glazury / terakoty / panele / schody i tarasy granitowe - tynki / farby...

Oferuję usługi

Fotobudka 360 Lubartów

Fotobudka 360 to najmodniejsza forma imprezowej atrakcji w dobie TikToka, Facebooka oraz Instagrama. Spraw aby Twoi goście poczuli się wyjątkowo i wynieśli niezapomnianą pamiątkę w formie... cena: 1000 zł

Dam pracę / zlecenie

Zatrudnię Stolarza

Firma zajmująca się produkcją okien drewnianych zatrudni osobę na stanowisku stolarza. Nasze wymagania: doświadczenie na podobnym stanowisku wykształcenie jako stolarz (mile widziane)...

Dam pracę / zlecenie

Zatrudnię

Zatrudnię kierowcę kat. B (bus) Umowa o pracę , pełny etat, w Lubartowie. Płaca 3.900,- -4.600,- brutto. Kontakt : 602 483 686 w godz. 8-16

Copyright © 2023 • Lubartow24.pl
e-mail: redakcja@lubartow24.pl · tel. 505 80 95 52

inne serwisy: Leczna24.pl
Strona wygenerowana w 0.271 sek. (28)
Projekt i wykonanie: CZARNECKI STUDIO