Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
INNE SERWISY: Łęczna · Parczew · Radzyń Podlaski ZALOGUJ SIĘ

LUBARTÓW

REKLAMAreklama

Dekoder DVBT - brak programów

Tutaj możecie pisać o przysłowiowym wszystkim i niczym...

Post 15 cze 2013, 11:54

JWT, kupiłem sobie nowy porządny dekoder z firmy Arriva t650i Ferguson, i po wyszukiwaniu programów znalazło mi 26 programów jak coś mam kablówkę w pakiecie mini, i znalazło te programy ttv, puls 2 i inne nowe programy lecz te które wcześniej miałem w pakiecie mini czyli jakie jak tvn i polsat nie działają mi bo piszę: brak lub zły sygnał co się dzieję ? proszę o pomoc, posiadam dekoder i oczywiście telewizor kineskopowy proszę o pomoc
Gumek94
 
Posty: 49

REKLAMA  Gra

Post 15 cze 2013, 14:03

brak lub zły sygnał co się dzieję ? a próbowałes antenę przestawić ustawić w odpowiednim kierunku ?
Marcin76
 
Posty: 4

Post 15 cze 2013, 15:50

nie mam żadnej anteny, mieszkam w bloku, a do odbierania naziemnej telewizji naziemnej nie potrzeba anteny, nie wiem co się dzieję właśnie z tymi kanałami, pogrzebałem w menu i od kanału 806 i dalej działają kanały które mi nie wyświetla, mam ustawione kanały od 1-26 lecz oprócz tvn i polsatu działają programy które są właśnie jak włączę kanał 806 i w górę o dziwo odbiera mi kanały bardzo dobrze takie jak:

- TV TRWAM
- ITV
- POLSAT BIZNES
- TVS
- TELE 5
- KANAL S

a od kanału 1-26 działają tylko te kanały:

polsat2
religia tv
tvn kultura
tvn historia,
tvp polonia,
tvp2 hd
Gumek94
 
Posty: 49

Post 15 cze 2013, 16:27

Witam

Spółdzielnia Mieszkaniowa w Lubartowie w pakiecie mini oferuje 19 kanałów nadawanych analogowo, link poniżej
http://www.tvk.smlubartow.pl//oferta/te ... rogramowa/

dodatkowo oferuje 26 kanałów nadawanych cyfrowo, link poniżej
http://www.tvk.smlubartow.pl//oferta/te ... owa-dvb-t/

Aby odbierać kanały nadawane cyfrowo telewizor powinien posiadać dekoder DVB-T.
Należy zaznaczyć w opcjach wyszukiwania - przeszukać sygnał analogowy i cyfrowy. Wtedy od razu znajdzie ci wszystkie ww. programy.
Pawio
 
Posty: 54

Post 15 cze 2013, 16:38

właśnie oto chodzi że znajduje wszystkie programy, nie było tam wyboru czy sygnał analogowy czy cyfrowy, znalazło mi wszystkie programy czyli 26 kanałów lecz działają tylko te:

polsat2
religia tv
tvn kultura
tvn historia,
tvp polonia,
tvp2 hd

jak wejdę np w polsat czy tvp1 czy tvn to piszę" brak lub zły sygnał " i tyle, nie wiem co może być powodem, posiadam porządny dekoder z MPEG 4 i innym oprogramowaniem, jak wyszukam ręcznie i coś tam pozmieniam to wyszukuję mi programy:

- TV TRWAM
- ITV
- POLSAT BIZNES
- TVS
- TELE 5
- KANAL S

i tylko te, lecz one są jak wcisnę na pilocie 806 i w górę, pozmieniałem jeszcze bardziej i nadal mi je wyszukuje tzn dublikuje mi je, co np 4 kanał mam ten sam program co napisałem wyżej po prostu kanały mi się dublikują, dziwna sprawa jest z tym dekoderem, próbowałem nawet po częstotliwości wyszukać lecz mam ustawione na HMz czy coś takiego nie mogę zmienić na MHz, proszę o pomoc co zrobić aby wyszukało mi wszystkie programy
Gumek94
 
Posty: 49

Post 15 cze 2013, 16:47

Dekoder DVB-T nie odbiera sygnału analogowego, jedynie cyfrowy.
Wybór masz wtedy gdy sam telewizor posiada wbudowany dekoder DVB-T.

Ustaw ręcznie częstotliwość wyszukiwania kanałów. Na stronie SM widnieją takie - częstotliwości środkowe (MHz): 177,5; 184,5; 191,5; 198,5.
Pawio
 
Posty: 54

Post 15 cze 2013, 16:50

oto chodzi że ja nie wiem jak to zrobić, zamiast MHz mam jakieś KHz fotka:

Kod: Zaznacz cały
http://iv.pl/images/50718488233232057108.jpg


ręcznie bym bez problemu ustawił jak bym znał wszystkich kanały MHz i oczywiście miał opcję MHz a nie jakieś KHz
Gumek94
 
Posty: 49

Post 15 cze 2013, 16:56

Może po prostu problemy z nadajnikiem,anteną. Też czasami tak mam,że kilka programów nie działa i wyskakuje napis "brak sygnału". Mija dzień i wszystko wraca samo do normy. Cierpliwości.
marcioszka
 
Posty: 63

Post 15 cze 2013, 16:59

Kłania się podstawa:
kHz - kilkoherc
MHz- megaherc
k - kilo czyli 1000 (tysiąc)
M - mega czyli 1000000 (milion)

Przykład:
177,5 MHz = 177500 kHz
184,5 MHz = 184500 kHz
191,5 MHz = 191500 kHz
198,5 MHz = 198500 kHz
Pawio
 
Posty: 54

Post 15 cze 2013, 17:07

wpisałem z przykładu wszystkie po kolei i tylko pierwsze zadziałało pozostałe to piszę nie znaleziono kanału, po wpisaniu pierwszego nic się nie stało chodź zadziałało :(
Gumek94
 
Posty: 49

Post 15 cze 2013, 22:53

Sprawdż przewód- oba jego wtyki- od gniazda "anteny" kablowej do tunera-dekodera. jeśli masz jakieś własne rozgałęzienie na drugi odbiornik- usuń. Także sprawdż mocowanie "F" wtyków na skrzyneczce od fitra internetowego (jeśli masz to na kablu w mieszkaniu). Zresetuj dekoder i próbuj autostrojenia, powinno złapać i odbierać 26 kanałów DVB-T. Gdy mniej- znajdź w menu i odczytaj siłę sygnału (procent lub kreseczki).
Avatar użytkownika
zgret
 
Posty: 266

Post 16 cze 2013, 08:58

dzisiaj jak szukałem automatycznie programy to dopiero dzisiaj skapnąłem się że wyszukuję mi z częstotliwościach:

177,5 MHz
184,5 MHz
191,5 MHz
198,5 MHz

i fotka:
Kod: Zaznacz cały
http://iv.pl/images/33846187290078073195.png


lecz i tak to nic nie daje, dalej jest że brak lub zły sygnał :( a co do kabli to każdy sprawdziłem i dociskałem każdy i nadal to samo :( ciągle mi nie łapie programów, a jak wcisnę na pilocieod 806 i wyżej to są programy:

TV TRWAM
ITV
POLSAT BIZNES
TVS
TELE 5
KANAL S
TVP1 HD

które o dziwo działają, a od kanału 1-26 mam właśnie te programy i nie działają, tylko jak wlepie 806 to działają programy te które wypisałem wyżej, dziwna sprawa, na kanale 807 mam tvp1 i działa a jak wcisnę na pilocie " 1 " bo tam mam ustawione TVP 1 piszę brak lub zły sygnał WTF ? :wacko:
Gumek94
 
Posty: 49

Post 16 cze 2013, 09:30

Gdzieś w ustawieniach dekodera powinieneś mieć wybór strojenia i identyfikacji programów według LCN (Local Channel Number). Uaktywnij te opcje- powinno być OK. Wtedy numeracja będzie w.g listy na stronie TomasiaKowej telewizji. 1.TVP1,2.TVP2....
Avatar użytkownika
zgret
 
Posty: 266

Post 16 cze 2013, 11:02

właśnie w opcjach mam to " LCN " i dałem na włączone to dało że kanały się poukładały kanał 1 to tvp 1 kanał 2 to tvp 2 ale na nich ciągle pisze " brak lub zły sygnał " tylko kanał tvp2 działa i tvp historia, tv religia, polsat 2, tv kultura, tv polonia i tyle tylko działa
Gumek94
 
Posty: 49

Post 18 cze 2013, 11:34

u mnie pomogła zmiana zasilacza na silniejszy-taki z pokrętłem koszt ok 13 zł-i dział git -na wczesniejszym zwykłym łapało mi tylko 8 kanałów
fifka
 
Posty: 105

Post 18 cze 2013, 18:30

Czy dobrze rozumię przez zewnętrzny dekoder dvb-t próbujesz znależć programy kablówki? Jak podłączyłeś dekoder do telewizora hdmi czy scart ?
Marcin76
 
Posty: 4

Post 19 cze 2013, 16:54

scart, ale przecież powinno mi wyłapać wszystkie programy tzn ich sygnał, skoro jest już u nas Cyfrowa telewizja i zasięg to czego nie mam nawet mux1 ?
Gumek94
 
Posty: 49

Post 19 cze 2013, 21:32

z tyły dekodera obok wejscia anteny masz wyjście anteny podłącz je do telewizora . Po przełączeniu na AV powinieneś mieć programy cyfrowej telewizji naziemnej a programy z kablówki bedziesz miał tak jak miałeś programowane w telewizorze
Marcin76
 
Posty: 4

Post 20 cze 2013, 07:40

"Brak lub zły sygnał"- to najpewniej komunikat generowany przez zewnętrzny dekoder, a nie telewizor. Wtedy rodzaj połączenia urządzeń nie ma tu wiele do rzeczy. Moja propozycja: weź ten dekoder z kablami, instrukcją i zasilaczem, zanieś to do chłopaków w kablówce. Albo masz "bad signal" w swoim mieszkaniu - to przyjdą i poprawią. Albo masz "bad decoder" lub jego ustawienia-może i tub coś doradzą. Powodzenia.
Avatar użytkownika
zgret
 
Posty: 266

Post 20 cze 2013, 17:34

to nie wina dekodera, wysłałem go na gwarancji do naprawy i nic nie znaleźli, a co do wzięcia dekodera i zaniesienia do kablówka to moim zdaniem jest bezsensu bo to ich pewnie nie interesuję, próbowałem wszystkiego i nadal nic, poprawiałem antenę itp i nic, czy to może być wina zwrotnicy multimedialnej czy co ? błagam was o pomoc bo bardzo mi zależy aby ustawić wszystkie programy, niestety w dekoderze nie mam opcji dostrajania kanału, proszę was o pomoc jak to naprawić bo nie mam już siły na to :(
Gumek94
 
Posty: 49

Następna strona

Powrót do HYDE PARK



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron
DJC Media logo

Redakcja | Regulamin | Polityka cookies | Reklama na Lubartow24.pl

Copyright © 2007-2010 Lubartow24.pl
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
cron